Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Как ваксината срещу COVID ще излезе на европейския пазар

Moderna и Pfizer подадоха заявления пред ЕМА за одобрение на разработените от тях ваксини срещу коронавируса

Как ваксината срещу COVID ще излезе на европейския пазар

Снимка: AndreyRudakov, Bloomberg

Няма конкретна дата, на която ваксината срещу коронавируса ще бъде на пазара на ЕС, коментира по време на обедния брифинг в Брюксел говорител на Европейската комисия. По негови думи не може да се каже дали това ще стане до края на годината или след празниците.

Още по темата

Moderna и Pfizer вече съобщиха, че са подали заявление за одобрение на разработените от тях ваксини срещу коронавируса. Сега Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще анализира тяхната ефективност и безопасност по бърза процедура.

След положителна препоръка от ЕМА Европейската комисия ще вземе решение за одобрение за продажбата на ваксината на единния пазар, обясниха от Брюксел. То ще отнеме няколко дни, защото изисква консултация с отделните държави в ЕС.

Нужно е квалифицирано мнозинство от членовете на общността (55% от държавите, представляващи 65% от населението), за да може ваксината да получи одобрението на европейските власти на всички нива.

От интерес на всички е тази процедура да бъде бърза, обясни говорителят на ЕК Стефан де Кеерсмекер.

На следващо място, всяка една от страните от общността сама ще договори с производителите количествата и доставките на избраната ваксина. Това ще бъде в рамките на договорите, които ЕК сключи с няколко производители на ваксини в последните месеци.

От Брюксел препоръчаха още през октомври страните от ЕС да изготвят планове за ваксиниране и на тяхната база да започнат възможно най-бързо процедурата, веднъж когато ваксината вече е одобрена за употреба на територията на ЕС.

ЕК ще предложи и подкрепа за транспорт и логистка за членовете на общността, коментираха днес от Брюксел.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Кадър на деня за 27 януари